Bepalen van de kracht van een groep mensen

In de zorg voor mensen met een beperking doet zich de wending voor van geconcentreerde, aanbodgerichte zorg naar gedeïnstitutionaliseerde, vraaggerichte ondersteuning. Achterliggend doel is om optimaal te participeren in de samenleving. Arbeid is een van de belangrijkste middelen om te integreren in onze samenleving. Het biedt de mogelijkheid om (zelf-) respect te krijgen, geld te verdienen, sociale contacten op te doen en eigen mogelijkheden verder te ontwikkelen.

De stap van dagbesteding naar (betaald) werk kan echter een erg grote zijn. De eerste vraag is al welk werk? Elke persoon moet zelf kiezen voor bepaald werk anders zal deze  niet gemotiveerd zijn. Een keuze wordt gemaakt op basis van wat iemand weet en kent. Heeft iemand niet voldoende kennis van de mogelijkheden (wat vaak bij mensen met een beperking het geval is) dan kan hij geen keuze maken.

Veel bestaande methodes gaan aan dit aspect voorbij en leveren per definitie dus geen goede uitkomst op. Van den Berg B.P.S. heeft een methode ontwikkeld om deze mensen te helpen bij het vinden van het meest passende beroep. Op basis van talenten, karaktereigenschappen en persoonlijk inzicht van de ervaren adviseur worden krachten van de persoon zichtbaar die goed te matchen zijn met bepaalde functies in bepaalde branches. Deze methode is toe te passen op elk mens of die nou veel mogelijkheden heeft of erg weinig.

Bedrijfsadviseurs van Van den Berg B.P.S. helpen u ook graag met het vinden van de krachten van de mensen met een beperking waar u mee werkt. Wilt u de methode en de ervaringen van Van den Berg B.P.S. ook inschakelen neem dan contact met ons op.

Afhankelijk van de persoon zal moeten worden bepaald of deze voldoende werksoortgerelateerde- en werknemers vaardigheden heeft om bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan. Zijn er redenen waarom dit niet kan dan kan vervolgens een ontwikkelingsplan worden opgesteld om deze vaardigheden aan te leren in een doorstroombedrijf.

Over het uiteindelijk resultaat van een doorstroomtraject moet men aan het begin van het traject nog niet tot in detail voorspellingen willen doen. Dit beperkt namelijk, zowel de cliënt als de trajectbegeleider, in de mogelijkheden voor dit moment om vorm en inhoud aan een beginnend traject te geven. Vanuit een jarenlange praktijkervaring kan worden gesteld dat het niet kunnen van cliënten meer iets is wat tussen de oren van de begeleiders zit dan tussen de oren van de cliënten. De wil om te leren en de loyaliteit naar de lerende organisatie zijn meestal enorm groot.

Het is onze ervaring dat de krachten van veel mensen met beperkingen liggen in hun beperking en dat door hier op in te spelen verrassende ontwikkelingen mogelijk zijn. Het is al heel vaak voorgekomen dat na 1 tot 2 jaar werken in een sociale onderneming relaties van de persoon naar ons toekomen en aangeven hoe verrast ze zijn over de metamorfose die hun familielid of vriend heeft ondergaan. Daarbij noemt men altijd aspecten als grotere zelfstandigheid, betere communicatie en meer plezier in het leven.

Wilt u meer weten over (het opzetten van) een doorstroombedrijf klik dan op onderstaande knop.

Maken van een omgevingsanalyse