Gemeente Oldenzaal; project "excelleren met talent"

De Gemeente Oldenzaal heeft de unieke aanpak van Van den Berg B.P.S. gebruikt om de wachtlijst WSW structureel te verkleinen en om haar klantmanagers een andere benaderingswijze aan te leren.

In eerste instantie werden 20 mensen van de wachtlijst, met een WSW, WWB, of Wajong indicatie, gevraagd om mee te werken met dit project. Later zijn daar nog 4 mensen aan toegevoegd.

Resultaten:

  • Na de eerste fase bleek dat voor 3 mensen het bestaande SW-bedrijf de meest geëigende oplossing was. 3 mensen zouden wel extern plaatsbaar zijn, maar het ontbrak bij hen aan intrinsieke motivatie. De andere 18 waren extern plaatsbaar. Wel was het zo dat deze in zijn algemeenheid een erg laag zelfvertrouwen hadden en erg weinig vertrouwen in de maatschappij. De meesten hadden al meegedaan aan meerdere projecten, waarbij (zo werd genoemd) de aandacht voor het proces groter was dan voor het individu. Zij hadden hierdoor een erg laag zelfbeeld gekregen.
  • In samenwerking met de werkgeversmanager van de gemeente, andere afdelingen van de gemeente, het sw-bedrijf en het UWV werden bedrijven geselecteerd waar de gevraagde functies mogelijk beschikbaar zouden zijn.
  • Voor elke kandidaat werknemer werd 1 bedrijf benaderd. in 100% van de gevallen mochten we met de directeur/eigenaar in gesprek over dit project. Als er aan het einde van het gesprek ook sprake was van een behoefte bij de werkgever en als er uitzicht was op een vast contract na twee jaar werd het maatwerkpakket samengesteld. Hier konden elementen inzitten van loonkostensubsidie, subisidie voor opleiding, kleding en aanpassing van de werkomgeving, ziektekostenverzekering, terugvalgarantie, ontwikkelingsplan gedurende de eerste twee jaar, intensiteit coachingstraject, social contracting, etc.)
  • Voor elke kandidaat zijn we gemiddeld bij 2,5 werkgever in gesprek gegaan. Waarbij sommigen bij de eerste werkgever konden worden geplaatst en sommigen zelfs na 5 benaderde werkgevers nog niet geplaatst konden worden. Redenen hiervoor waren: - Er was geen vacature bij de werkgever, - het bedrijf was volgens de werkgever niet in staat om mee te werken aan dit project, - de werkgever schrok toch terug tijdens de voorstelronde, - de kandidaat zei (soms leek het wel bewust) de verkeerde dingen tijdens het solliciatiegesprek)
  • Van de 24 mensen zijn 3 mensen gaan werken bij het sw-bedrijf, 3 mensen zijn eerst werkervaring, -ritme en -attitude op gaan doen in andere projecten. 2 mensen zijn niet geplaatst, 16 mensen zijn wel geplaatst.
  • Van deze 16 mensen zijn binnen het eerste jaar twee mensen niet goed terecht gekomen. Voor 1 daarvan bleek toch de beschutte omgeving van een sw-bedrijf nog even noodzakelijk. Een andere kon, tot zijn eigen grote spijt, de functie niet aan en is in een andere functie bij een andere werkgever aan het werk gegaan.    15 mensen zitten nu in hun individueel ontwikkelingstraject op weg naar een vast contract.

Tijdens het eerste jaar van dit project hebben de werkgeversmanager en de klantmanagers van de gemeente Oldenzaal meegelopen in veel fases. De gemeente Oldenzaal voert nu de reïntegratie van de mensen op de wachtlijst WSW zelf uit.